Hansa Birliği, 13. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Avrupa’nın kuzeyinde önemli bir ekonomik ve siyasal güç olmuştur. Almanya’nın kuzeyindeki kentlerin ve yabancı ülkelerde yaşayan Alman gruplarının karşılıklı çıkarlarını korumak amacıyla kurulan bu ticari örgütlenme, özellikle Baltık Denizi bölgesinde etkin olmuştur.
Hansa Birliği’nin kurucuları, Alman tüccarların etkin olduğu iki ana bölgenin yerel ticaret birlikleriydi. Bunlar, Felemenk ve İngiltere’yle ticari ilişkileri olan Ren Bölgesi ile Almanların kuzeydoğu Avrupa’nın iç kesimleriyle Batı Avrupa - Akdeniz Bölgesi arasındaki ticarete aracılık yaptıkları Baltık Denizi bölgesiydi.
Birlik üyeleri ticaretlerini güvence altına almak için korsanlara ve haydutlara karşı önlemler almayı, fener kuleleri inşa ettirip kılavuzlar yetiştirerek deniz seferlerinin güvenliğini sağlamayı ve güçlü ticaret üsleriyle tekeller oluşturmayı amaçlıyorlardı. Bu dönemde Bergen, Novgorod ve Londra gibi çeşitli yabancı kentlerde Hansa Birliği’ne bağlı ticaret üsleri (Kontore) kuruldu.
Hansa Birliği, 17. yüzyıla kadar ekonomi, siyaset ve ticaret üzerinde çok büyük bir etkiye sahip oldu.
Hansa Birliği’nin zayıflamasında Alman olmayan Baltık devletlerinin giderek
güçlenmeleri de etkili oldu. 17. yüzyılda, birliğin çeşitli üye şehirleri bağlarını sürdürmeye devam etse de, Hansa Birliği’nin etkinliği büyük ölçüde azalmıştır.
Comments